19. Nov. 2016

Finn Skjeberg Historielag på Google Earth

SLEKTSGRANSKNING INFO

ved Jan Erik Eriksen

Å forske i sin egen slekt er en reise i fortiden. Du får møte mennesker som levde i tidligere tider og lærer å kjenne plasser og miljøer, som kanskje er forsvunnet for lenge siden. Din reiseleder er kirkebøker og andre historiske kilder, alt tilgjengelig ved hjelp av bibliotekene.

Det er en reise i historien, ikke i kongenes eller krigenes historie. Isteden oppdager du din egen historie, kanskje på en bondegård eller en liten bortgjemt husmannsplass eller i en arbeiderbolig ved et av våre større bruk.

De aller første stegene

Var dine forfedre rike, norske eller innvandrere, byborgere eller bønder? Slektsgransking er veien til din egen personlige historie.
Før du starter med å søke etter dine forfedre i de gamle kirkebøkene, bør du spørre dine eldre slektninger om hva de vet om slekten. Dine foreldre, besteforeldre, onkler og tanter kan sikkert fortelle deg mye du ikke viste om din egen slekt.
Spør for eksempel hva farfar het, når og hvor han var født, hva han arbeidet med og hvor han bodde. Dette gjør du også med de andre forfedrene dine.
Spør om alt! Gjorde forfedrene noe spennende eller uvanlig? Var de med på å starte en av våre fagforeninger eller idrettslag? Skriv ned alt som blir fortalt, slik at det ikke går i glemmeboka.
Lag deg, eller kjøp en ferdig anetavle og fyll så inn de opplysningene som du allerede nå har. Da blir det enklere når du senere skal begynne å lete i kirkebøkene.

Slik fortsetter du å slektsgranske
For å kunne granske slekten videre trenger du noe mer kunnskaper. Dette kan du få på tre måter:

Gå på kurs
Dette er den beste og enkleste måten å komme i gang på. Det finnes en rekke voksenopplæringsforeninger som har slektsgransking på programmet. Se etter i disse foreningenes kataloger. På et slikt kurs vil du få de mest grunnleggende kunnskapene om slektsgransking. Du får vite om de forskjellige kildene og hvordan du kan bruke dem. Dessuten får du trene litt på den gamle håndskriften.

Lese bøker
Det finnes noen lærebøker på markedet. Gå til ditt bibliotek og se i hyllene eller spør betjeningen.

Treffe andre slektsgranskere
Det finnes en masse slektsgranskere rundt i landet. Ofte er disse organisert i et historielag eller liknende. De har ofte faste møtedager hvor alle interesserte er velkomne. Mange gir også ut medlemsblader og driver med registreringsarbeide av gamle kilder. I Skjeberg Historielag har vi en egen slektsgranskergruppe som er å treffe hver mandag kveld i våre lokaler.

Kirkebøker.

Fra slutten av 1600 – tallet og begynnelsen av 1700 – tallet begynte prestene å føre kirkebøker.

De noterte alle som ble døpt, konfirmert, giftet seg eller døde.

I Skjeberg begynte prestene å føre kirkebok fra 1702. På internett har Digitalarkivet nå scannet og lagt ut kirkebøker, og folketellinger for 1801, 1865, 1875, 1900 og 1910.

Det er også tilgang på skifteprotokoller, pantebøker og andre kilder.

Skjeberg Historielag har slektsgranskergruppe som er å treffe i historielagets lokaler på Heia hver mandag og torsdag fra kl. 18:00 – 21:00.

Her kan du få veiledning og råd når det gjelder slektsgranskning. Vi har PC som er tilsluttet internett og søk kan gjøres både i norske og svenske kirkebøker og andre kilder.

Har du spørsmål kan du sende e-post til adresse: k-inpe@online.no eller via brev til:

Skjeberg Historielag, Stasjonsveien 52, 1746 SKJEBERG

Velkommen som slektsgransker i Skjeberg Historielag, erfaren eller nybegynner!